Doorgaan naar hoofdcontent

even wat anders

Soms is het fijn om ook even iets anders te doen dan haken, toch? Een boek lezen is ook heerlijk. Maar opeens was daar nog iets anders...

Op school is het thema: hier en daar. Dus de kinderen kregen uitleg over hoe anders het is in andere werelddelen. En hoe goed we het hier hebben. Naast het bouwen van mini krottehuisjes van doosjes en stof, speelgoed van afval, kregen ze de afgelopen week nog een andere ervaring. Ze gingen leren vriendschapsbandjes te knopen. Waarom? De juf vertelde dat ze in Zuid Amerika op straat zo het geld verdienen... Eén bandje levert 5 ct op... Dat vonden die kids maar niets. Veel te weinig geld voor zoveel werk.
Want veel werk vonden ze het allemaal wel. Maar het bleek eigenlijk ook leuk! Een hype was geboren... (net als vroeger, hi hi). In het begin konden ze alleen nog maar de simpele schuine links/rechts variant.
Maar deze mama kreeg de kriebels... Dit deed ik vroeger ook op de camping en buiten... Dus zoeken op internet hoe het ook alweer moest. En ja, er lag zelfs nog een boekje in de la, hoe te knopen. Dus samen aan de slag en de andere knooptechnieken ook weer opfrissen.

Enkele dagen later kwamen we op een braderie, en daar werden deze bandjes verkocht voor 3 euro per stuk. Dat vonden deze westerse kids een veel eerlijkere prijs.... Maar... zoals je ziet, geven wij die 3 euro er niet meer aan uit. We kunnen het hier allemaal ondertussen zelf. En de restjes van het katoen van mama worden zo ook goed gebruikt. De hele buurt haalt de restjes op bij ons. Het bleek veel fijner dan de wol van school.
De polsen van de kinderen zijn al vol behangen, dus nu zijn de enkelbandjes varianten aan de beurt.

Ook zin om dit te doen met je restjes?  Op de volgende website wordt goed uitgelegd hoe je deze varianten kan maken. Ik vond ze erg leerzaam en uitdagend.... ik kan nog veel leren met leuke patronen, beestjes en soms wel 80 draden tegelijk... Mij te veel. Maar een leuke site.
http://friendship-bracelets.net/

Ik zal nog even benoemen hoe ik de verschillende patronen heb gemaakt:

Linker twee (rood,wit blauw en oranje,rood zwart) zijn de simpelste en zijn van 8 draden en gewoon alleen links naar rechts knopen.

Een V patroon maak je door van links naar het midden te knopen met een voorwaardse knoop (zie website) en de rechter draden van rechts naar het midden met een backwards knoop.
Terug draai je de knopen om. Dit is een simpele uitleg, maar gewoon uitproberen, misschien you tube en het lukt vast

Het gele draadje is een knoop waarbij je knoopt om alle draden heen. En elke keer een ander kleurtje pakt. Deze heet spiraal knopen.


De onderste foto:
Het bovenste patroon is een patroon waarbij je de witte draad heen en weer laat gaan (dus die moet iets langer zijn).  Het patroon vind je op: http://draadenpapier.blogspot.nl/2012/08/vriendschapsbandjes-knopen.html

De onderste twee zijn contrast knopen. Je zorg voor twee langere draden (200cm en roze in dit geval), en de overige draden zijn van gelijke lengte, en dienen om eroverheen te knopen(50cm). De draad die je er overheen wilt knopen (bijvoorbeeld roze) knoop je eerst van links naar rechts. (twee rijen.) Daarna ga je weer terug met een backward knoop, maar trek je het geheel niet te strak naar boven aan, zodat de geleide draden te zien blijven.  (doe je dit wel, is ook een grappig effect, dan krijg je een V vorm in je armband, het proberen waard!). Maar goed, verder met dit patroon; De knopen komen hierdoor op de draden te liggen, en doordat je met de tweede rij herhaalt en deze wel aantrekt, zodat deze tegen de eerste rij aan komen te liggen krijg je een mooi zigzag effect.

Ik hoop dat jullie dit een leuk uitstapje vinden... volgende keer weer haken!


Reacties

  1. Ohw hoe leuk is dit, hartstikke leuk :o))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mij vorige zomer ook bezig gehouden met vriendschapsbandjes knopen, erg rustgevend en leuk om te doen he!
    Op www.friendship-bracelets.net staan echt ontelbare patronen en ideeen die ik gebruikte!
    Ohh, nu begint het bij mij ook weer te kriebelen hihi :$

    Liefs *TwinklezCreations

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen. Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten. Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vori

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle