dinsdag 18 juni 2013

even wat anders

Soms is het fijn om ook even iets anders te doen dan haken, toch? Een boek lezen is ook heerlijk. Maar opeens was daar nog iets anders...

Op school is het thema: hier en daar. Dus de kinderen kregen uitleg over hoe anders het is in andere werelddelen. En hoe goed we het hier hebben. Naast het bouwen van mini krottehuisjes van doosjes en stof, speelgoed van afval, kregen ze de afgelopen week nog een andere ervaring. Ze gingen leren vriendschapsbandjes te knopen. Waarom? De juf vertelde dat ze in Zuid Amerika op straat zo het geld verdienen... Eén bandje levert 5 ct op... Dat vonden die kids maar niets. Veel te weinig geld voor zoveel werk.
Want veel werk vonden ze het allemaal wel. Maar het bleek eigenlijk ook leuk! Een hype was geboren... (net als vroeger, hi hi). In het begin konden ze alleen nog maar de simpele schuine links/rechts variant.
Maar deze mama kreeg de kriebels... Dit deed ik vroeger ook op de camping en buiten... Dus zoeken op internet hoe het ook alweer moest. En ja, er lag zelfs nog een boekje in de la, hoe te knopen. Dus samen aan de slag en de andere knooptechnieken ook weer opfrissen.

Enkele dagen later kwamen we op een braderie, en daar werden deze bandjes verkocht voor 3 euro per stuk. Dat vonden deze westerse kids een veel eerlijkere prijs.... Maar... zoals je ziet, geven wij die 3 euro er niet meer aan uit. We kunnen het hier allemaal ondertussen zelf. En de restjes van het katoen van mama worden zo ook goed gebruikt. De hele buurt haalt de restjes op bij ons. Het bleek veel fijner dan de wol van school.
De polsen van de kinderen zijn al vol behangen, dus nu zijn de enkelbandjes varianten aan de beurt.

Ook zin om dit te doen met je restjes?  Op de volgende website wordt goed uitgelegd hoe je deze varianten kan maken. Ik vond ze erg leerzaam en uitdagend.... ik kan nog veel leren met leuke patronen, beestjes en soms wel 80 draden tegelijk... Mij te veel. Maar een leuke site.
http://friendship-bracelets.net/

Ik zal nog even benoemen hoe ik de verschillende patronen heb gemaakt:

Linker twee (rood,wit blauw en oranje,rood zwart) zijn de simpelste en zijn van 8 draden en gewoon alleen links naar rechts knopen.

Een V patroon maak je door van links naar het midden te knopen met een voorwaardse knoop (zie website) en de rechter draden van rechts naar het midden met een backwards knoop.
Terug draai je de knopen om. Dit is een simpele uitleg, maar gewoon uitproberen, misschien you tube en het lukt vast

Het gele draadje is een knoop waarbij je knoopt om alle draden heen. En elke keer een ander kleurtje pakt. Deze heet spiraal knopen.


De onderste foto:
Het bovenste patroon is een patroon waarbij je de witte draad heen en weer laat gaan (dus die moet iets langer zijn).  Het patroon vind je op: http://draadenpapier.blogspot.nl/2012/08/vriendschapsbandjes-knopen.html

De onderste twee zijn contrast knopen. Je zorg voor twee langere draden (200cm en roze in dit geval), en de overige draden zijn van gelijke lengte, en dienen om eroverheen te knopen(50cm). De draad die je er overheen wilt knopen (bijvoorbeeld roze) knoop je eerst van links naar rechts. (twee rijen.) Daarna ga je weer terug met een backward knoop, maar trek je het geheel niet te strak naar boven aan, zodat de geleide draden te zien blijven.  (doe je dit wel, is ook een grappig effect, dan krijg je een V vorm in je armband, het proberen waard!). Maar goed, verder met dit patroon; De knopen komen hierdoor op de draden te liggen, en doordat je met de tweede rij herhaalt en deze wel aantrekt, zodat deze tegen de eerste rij aan komen te liggen krijg je een mooi zigzag effect.

Ik hoop dat jullie dit een leuk uitstapje vinden... volgende keer weer haken!


2 opmerkingen:

 1. Ohw hoe leuk is dit, hartstikke leuk :o))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb mij vorige zomer ook bezig gehouden met vriendschapsbandjes knopen, erg rustgevend en leuk om te doen he!
  Op www.friendship-bracelets.net staan echt ontelbare patronen en ideeen die ik gebruikte!
  Ohh, nu begint het bij mij ook weer te kriebelen hihi :$

  Liefs *TwinklezCreations

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan