Doorgaan naar hoofdcontent

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen.
Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten.

Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vorige lessen in ons achterhoofd weet je wat het verschil kan zijn. Goed om dit dus van te voren te plannen.

Een voorbeeld van zo'n schets gemaakt door mijzelf:


Ik heb dan ook al een map vol met inspiratie. Ook verzameling in leuke foto's van plaatjes online van bijvoorbeeld vilten beestjes. Of andere leuke pluche knuffels.

Bij het verder uitwerken je nog enkele extra tips gebruiken / tekenen Vanja laat dat hier onder zien. Ze gebruikt hulplijnen zoals je hier kunt zien.  Daarnaast heeft ze tips geschreven. Bij het hoofd staat bijvoorbeeld: simpele rondjes met "ribbel"ter hoogte van neus/ogen.

Ook zie je dat ze gebruik maakt van een kegel met daaronder een bal voor het lijfje. Handen en armen beschrijft ze als simpele rondes vanaf hand.


stick man drawing
photo courtesy: amigurumibb

Daarna kan je de tekening nog een keer maken en voorzien van kleurtjes. Bijvoorbeeld door een jurkje te geven en schoenen. En de haren van kleur te voorzien. Vanja heeft hiervan weer een  mooi voorbeeld gemaakt:

DSC_0003
photo courtesy: amigurumibb

Met de vorige lessen kan je nu dit poppetje gaan haken. Maar kies vooral je eigen variant! Je weet het hiervandaan kan je er ook zo een konijntje of iets anders van maken!
Vanja neemt ons nu mee verder de "diepte in". Ze begint met de armen en benen. Hieronder kan je het verschil zien. 
Ik begin met de armen - bovenkant van de foto. De linker armen zijn telkens 6 steken in de rondes gehaakt van onderen naar boven. De rechter armpjes laten zien dat ze is begonnen met 9 steken in een magische cirkel, dit 2 rijen heeft herhaald en daarna is verminder naar 6 steken. Daarna heeft ze deze 6 steken in rijen herhaald tot de gewenst lengte.

DSC_0011
photo courtesy: amigurumibb


Bij de voeten - onderste deel van de foto heeft ze de een rij gemaakt van 9 steken rondom. En de voeten met een soort "rondje eraan"is ze begonnen met 6, toen naar 12 . Dit 2 rijen vol gehouden en daarna verminderd naar 9. Voor uitleg hoe dit te doen verwijs ik jullie naar les 1.

Op naar het lijfje! Ook hier heeft Vanja twee voorbeelden van gehaakt. Beide lijfjes hebben de gelijke lente. Maar bij de bovenste zie je toch een duidelijk verschil. De ene heeft meer gelijke herhalende rondes in het midden en een kortere bovenkant (aangegeven met het driehoekje). De tweede en onderste heeft minder herhalende rondes in het midden, maar dezelfde lengte. Het verschil is dat ze bij deze elke 3e ronde heeft verminderd. Waardoor het veel gelijker is verdeeld.DSC_0013
photo courtesy: amiguruibb

Kijkend naar de tekening van het poppetje van Vanja en de gemaakte voorbeelden heeft ze besloten het bovenste lijfje te gebruiken voor het poppetje. Het andere lijfje maakt een poppetje erg dik.

Nu nog een hoofd erbij en het poppetje is eigenlijk al klaar.


DSC_0009
photo courtesy: amigurumibb

Simpel he? Vanja besluit om uiteindelijk nogmaals naar haar tekening te kijken en heeft de armen vervangen door de gewone armen (dat kwam overeen met haar schets) en deze benen blijven wel in gebruik.

Oh ja... het hoofdje. Zoals je ziet is het net geen ronde bal. Ze heeft wat gevarieeerd in de dikte. Het patroon heeft ze gedeeld. Dus dat mag ik hier ook doen:

Begin met 4 steken in magische cirkel.
Vermeerder alle steken in de volgende 2 rondes (dus naar 8 en 16).
Vermeerder de volgende ronde naar 32 steken (dus 1 steek vermeerderen, 1 gewone haken)
Herhaal 2 rondes de 32 steken.
Daarna 4 steken vermeerderen (netjes verspreid) naar 36 steken
Herhaal 2 rondes de 36 steken
Daarna 4 steken vermeerderen naar 40 steken
Herhaal 2 rondes de 40 steken.
Vermeerder de volgende ronde met 10 steken (50) Hierdoor krijg je een soort wangen. Dit maakt het poppetje schattig. 
Herhaal 5 rondes de 50 steken. Vanja wil een plattere onderkant, dus gaat ze nu snel minderen.
Minder 10 steken gedurende de volgende 3 rondes.
De laatste rondes verminderd ze naar de 12 steken. Nu past het hoofd precies op het lijfje. Je kan de rijen nu naadloos aan elkaar maken.

Nu ben jij aan de beurt... Jij maakt het poppetje eigen. Ontwerp je kleur haar. Maak een jurkje of een broek. Kies grote ogen of kleine..... Ik heb met haar patroon in 2013 al een keer een pop gehaakt.....

Veel succes!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle