Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe maak je hoofd, armen en benen (les 2)



Voor het hoofd kan je ronde en ovale vormen gebruiken (zie vorige les). Maar deze week gaan we de rest van het lichaam maken. Door andere vormen er aan toe te voegen. 
photo courtesy - amigurumibb

DSC_0003
photo courtesy - amigurumibb

Kijk naar het plaatje. Dit lijkt zo gemakkelijk en simpel. En dat is het ook!
Denk je nu nog steeds dat je niet je eigen pop kan ontwerpen? Eens zien of deze les je verder op weg helpt.

Cilinders zijn eens soort familie van de cirkel / ball. Hoe merk je dit met haken? 
Het begin van een cilinder is hetzelfde. Of een magische cirkel, of een ketting van lossen. Als je een lichte bolling wilt hebben, dan kies je voor een magic cirkel. Als je een plat en groter geheel wilt, dan voor een ketting van lossen.

De basis: 
Kleine en smalle cilinders zijn degene die je kan beginnen zonder te vermeerderen en of te verminderen. En gewoon rond en rond haken tot de gewenste lengte.
Wil je iets breder, dan vermeeder je je magische cirkel eerst (zie les 1) en gaat vanaf het gewenste punt in dezelfde hoeveelheid steken verder haken.
Cilinders worden gebruikt voor armen, benen en voor het lijf..
Armen en benen zijn in cilinder vorm erg simpel.  Kies de dikte en herhaal een 'x' aantal rijen en het is klaar. In de volgende foto heeft Vanja er verschillende gemaakt. Op de foto ze heeft de 3 en 4 steken in de magic cirkel overgeslagen. Deze zijn zeer ongewoon om te gebruiken voor armen of benen. Veel te klein en te smal om mee te werken. Vaak begin je bij 5 of hoger. 
Op de foto heeft ze 10 rondes gehaakt van 5, 6, 7, 8, 9 en 10 steken en gestart in magische cirkel. 
Het verschil is zichtbaar. En meer is er dan ook niet over te zeggen. aan jou de keuze. 

Maak de lengte langer en je hebt benen.
Oh ja, voor cilinders van 8, 9 en 10 is ze begonnen met een magische cirkel van 4,6 en 5 steken en vermeerderd in de 2e ronde tot het gewenste aantal. (zie les 1)
Nu het lijfje.
Dit moet natuurlijk iets dikker worden dan de armen. Dus moeten we eerst meer vermeerderen. Het kost een aantal rondes tot we op gewenste dikte zijn. 
Hoofd en lijf vormen samen het grootste geheel. Maak altijd eerst het hoofd en leg deze naars het lijfje en schat dan in of het lijfje erbij past. Kijk ook regelmatig naar je gewenste vorm (tekening).  Een simpele schets is soms al genoeg. 
Voor het lijf  heeft Vanja twee voorbeelden gemaakt. Die ze naast het ronde hoofdje heeft gelegd. 
Ze is gestart met 6 steken  in magische ring. Eén heeft ze met 10 rondes herhaald, en de andere met 15 rondes.. Kijk naar het het verschil. De ronde bal in het midden komt uit les 1 en heeft 5 rondes herhalen. 
DSC_0002
photo courtesy - amigurumibb
Vanja geeft ons geen magische formule.... (helaas voor sommigen van ons) hoe breed en lang het lijf moet zijn. Dit maakt zelf designer zijn ook zo leuk. Jij bepaald wat je wilt.

De lessen van Vanja zijn begonnen met rondes en ovalen. Meeste poppen hebben deze vormen. Nu kan je eigenlijk al elke pop maken die je wilt.

Nog enkele tips:

  • maak het lijfje nooit breder dan het hoofd. Als je het lijfje begint met dezelfde basis als het hoofd, stop dan met vermeerderen, minimaal 2 rijen eerder dan het ronde hoofdje. Hierdoor wordt het één geheel en krijg je een "normale verhouding".
  • normaal hoeft een amigurumi natuurlijk niet te zijn. De zogenoemde Chibi poppen (Japanse poppetjes) zijn extreem. Zij hebben hele grote hoofden en kleine lijfjes en armen en benen. Hierin ben jij natuurlijk vrij om te kiezen.


Familie van de cilinder is natuurlijk de kegel.

DSC_0005
photo courtesy - amigurumibb
Kegels zijn mooi om oortjes voor je beestjes mee te maken. Denk aan kattenoortjes. Maar meestal wordt er niet een hele kegel gebruikt bij een pop. 
Kegels haken zijn op zich niet moeilijk. Je vermeerder of verminderd elke ronde 1,2 of 3 steken. Hierdoor wordt de cirkel telkens langzaam iets breder. Maar minder snel dan bij een cirkel / bal. 
De keuze voor 1,2 of 3 steken vermeerderen hangt af of je een smalle of een brede kegel wilt maken. 
Op de foto hierboven heeft Vanja kegels gemaakt met 1rij vermeerderen en 1 rij dezelfde aantal steken (voorste kegels) en 1 rij vermeerderen en 2 rijen dezelfde aantal steken (achterste kegels).
De kegels zijn (van linkst naar rechts) begonnen met 3, 4, 5, 6 en 8 steken in de magische cirkel.
Als je elke ronde zou vermeerderen dan wordt je vorm een rond (zie les 1). Door rondes met hetzelfde aantal er tussen te maken, krijg je een kegel.
Het is nog steeds simpele vormen gebruiken. Maar je kan dit heel mooi gebruiken om je hoofd, lijf en armen / benen, iets meer variatie te geven, door af en toe een extra ronde met hetzelfde aantal te haken.

Er is geen vaste formule voor het aantal herhalingen van rondes je moet toepassen tussen het vermeerderen en verminderen. Dit hangt af van jou wensen.

Als je net begint met ontwerpen. Gebruik dan de zelfde basis als het hoofdje. Meerder het zelfde aantal met enkele rijen ertussen. En blijf tellen. Dat is essentieel!
Vergelijk lijfje (lengte met het gemaakte hoofd. Je wil het lijfje niet te lang hebben. 
Hieronder een paar foto's van Vanja die laten zien als je een Kegel of Cilinder vermeerder boven op je werk.

Ze heeft enkele lossen onderdelen bij elkaar geplaatst om te laten zien wat het effect is. 
DSC_0003-001
photo courtesy - amigurumibb
Hierboven zie je wat er gebeurd als je na 5 gelijke rondes bij de bal vorm, een kegel maakt door te verminderen met telkens 1 ronde gelijk ertussen. Dit maakt een mooi lijfje met nek vindt ik.
DSC_0004
photo courtesy - amigurumibb
Hier hetzelfde nog een keer, maar dan met 2 dezelfde rijen ertussen. Ik en Vanja vinden het lijfje dan te lang worden, aan de bovenkant.

Eens verder proberen met de eerder gemaakte cilinders:
DSC_0001
photo courtesy - amigurumibb
DSC_0005-001
photo courtesy - amigurumibb
Beide voorbeelden werken prima.... Het hangt ook af van het hoofdje en je armen en benen. Maar je hebt de basis nu onder de knie.

Nog even ter vergelijking. Dezelfde cilinders met de andere kegels.
DSC_0002-001
photo courtesy - amigurumibb
DSC_0006
photo courtesy - amigurumibb
Hetzelfde als met de ronde basisvorm... de kegels maken de bovenkant te lang.
Je ziet hoe je met basisvormen kunt expirementeren. Je kan zo op simpele manier alles uitproberen... mix and match.

Blijf oefenen en ga aan de slag. Tot ziens op de volgende les. Bedankt Vanja!!!  http://amigurumibb.com



Reacties

  1. Dank je wel Amifan, voor deze uitgebreide, vertaalde les.

    Fijne dag, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen. Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten. Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vori

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle