Doorgaan naar hoofdcontent

Amigurumi lessen - in samenwerking met Vanja (1)

Afgelopen weken heb ik overleg gehad met Vanja, van het weblog:  http://amigurumibb.com. Op dit moment is ze aan het bloggen over hoe je amigurumi's zelf kunt ontwerpen. Ik heb daar vorig jaar ook aandacht aan besteed, hier op mijn blog. Maar haar lessen zijn zo uitgebreid dat ik ze heel graag met jullie wil delen. Daarom heb ik haar toestemming gevraagd. En mag ik ze hier op mijn blog neerzetten, in het Nederlands. Haar blog is in het engels. Dus als je dat ook prima kunt volgen, lees dan de rest van de lessen alvast hier.

Ik zal proberen elke week één les van Vanja in het Nederlands te posten.



Ronde en Ovale vormen maken
(zodat je een hoofd kunt ontwerpen)


Er is geen speelgoed dier of pop zonder hoofd. Om te leren begrijpen hoe je een hoofd maakt is belangrijk voor het ontwerpen van een amigurumi.
Een simpele ronde vorm als hoofd, net als alle amigurumi elementen, heeft eindeloze mogelijkheden.
Je kan eerst een voorbeeld / sample maken. Met een goed voorbeeld maak je nooit meer een vergissing.
Je kan de bovenkant breder maken en de onderkant smaller. Of andersom. Je kan een ovaal lopende vorm creeëren. Of een driehoekvorm, waardoor het meer op een alien lijkt.
Vele mogelijkheden en weet je het niet zeker hoe je het moet doen?
Na deze les van Vanja weet je dit wel!

Deze les gaat over de basis ronde vorm en ovale vormen door vermeerderen van steken  zodat de vormen evenwijdig groeit en weer afneemt.
Het meest wordt gebruikt gemaakt van de ronde vorm - een bal. Over het algemeen wordt er gestart met een magic cirkel en 6 vasten.

Waarom is dat zo? Ik laat je hier enkele voorbeelden zien die Vanja heeft gemaakt:


Photo courtesy: amigurumibb


Zoals je hierboven kunt zien heeft Vanja verschillende rondes gehaakt. Elke ronde is ze gestart met een verschillend aantal steken in een magic cirkel.. En elke ronde heeft ze het ze vermeerderd. Tot aan ronde vijf. Daarna weer verminderd om zo weer tot het midden te komen.
Voor de vermeerderingen heeft ze een oranje draad gekozen, waardoor je goed kunt zien wat er gebeurd.
Alle bollen groeien langzaam en worden een mooie ronde cirkel om mee te starten.
Laten we nu eens vanaf de zijkant kijken.

photo courtesy: amigurumibb

Zie je nu het verschil? Afhankelijk van het aantal steken waarmee je bent begonnen verander de vorm. Begin je met weinig steken, dan word je werk heel smal.
Met meer steken moet je vaker vermeerderen om een mooie ronde vorm te krijgen.
Als je bovenstaande ziet kan je ook begrijpen waarom de meeste amigurumi's met een basis cirkel beginnen van 6 steken. (net als 5 steken)

Waarom druk maken over al deze mogelijkheden? Dit is best belangrijk. Je moet begrijpen wat er gebeurd als je zelf wilt gaan ontwerpen. Elk van deze vormen verteld zijn eigen verhaal. En zo kan je de vorm creëren die jij graag wilt.
Als je een smaller hoofdje wilt gebruiken zal je minder steken moeten opzetten en dan kom je niet uit met de basis van 6 of 5 steken. Ook wil je graag vaak aan het eind een smalle of langere nek aan vast maken. Dus daarom  moet je de steken blijven tellen en begrijpen wat het effect kan zijn. 
photo courtesy: amigurumibb


3 steken start - vermeerderen en verminderen
Deze start wordt niet vaak gebruikt. Maar is zeer geschikt voor kleine werkje en conisch gevormde hoofdjes. Het wordt erg puntig, scherp omdat er maar 3 steken in de magische ring zitten. Het vermeerderen en verminderen gaat langzaam. 3 steken in elke ronde is niet veel. Maar denk er aan. Deze vorm is niet zo geschikt als rond hoofdje. Je krijg een ovaaltje, met scherpe punt. 
3 steken vermeerderen en verminderen zijn geweldig om de randjes van je hoofd te vormen. Als je dit bijvoorbeeld aan het eind van je ronde hoofd toepast dan krijg je een soort bultje extra op het hoofd. Hier kan je dan bijvoorbeeld een staart voor haren aan vast maken. Als je met deze manier start - dus aan de voorkant - krijg je een soort neusje in je ronde hoofd. Dus een prima manier om te starten en te combineren met andere vormen.

4 steken start
Vanja houdt van deze variant. Het maakt een mooi vierkante en hoekige vorm. Vooral als je in het midden begint met een ketting van lossen, in plaats van met een magic cirkel. Als je dan op de hoeken van deze ketting vermeerderd kan je elke vierkant of rechthoek maken die je maar wilt.
Ook een geweldige steek om een lijf te vormen  (hier kom ik nog op terug in de gevorderde lessens van Vanja) .
Om een ronde vorm te maken is de 3 steken te smal, en de 4 steken te vierkant. Bij 5 steken wordt het geheel ronder. Maar als je een vierkant hoofd wilt maken is deze start het beste.  De 4 steek is ook geweldig om te gebruiken als bodem, als je een mooie nek wilt creeëren onder het hoofd.Tip is: maak eerst een proef en probeer het uit en besluit dan of dit de manier is voor je creatie.

5 en 6 steken start
Deze steken heb ik bij elkaar gezet. Omdat het resultaat erg op elkaar lijkt. Beide worden mooie ronde vormen en sluiten mooi aan bij het verminderen. Voor een simpele ronde vorm, kies één van deze twee opties.
Meeste designers kiezen voor deze twee varianten, ze zijn makkelijk te tellen en daardoor gemakkelijk om mee te werken.

7 steken start
Niet veel gebruikt maar wel een mooie variant. Als je over 6 niet tevreden bent, en 8 te groot wordt is 7 het beste alternatief. Vanaf de zijkant zie je het verschil het beste.

DSC_0010
photo courtesy: amigurumibb

DSC_0012
photo courtesy: amigurumibb

8, 9 & 10 steken start
Bij hogere aantal steken in het begin wordt de cirkel wijder. Deze zijn vooral geschikt als je met dunnen draden of garens werkt. Ze zorgen voor een snellere en bredere bovenkant van je hoofd en maken het werken makkelijker. 

DSC_0016
photo courtesy: amigurumibb

DSC_0013
photo courtesy: amigurumibb

Zoals Vanja hierboven al vertelde. Een hoofdje maken is niet alleen een vorm en een cirkel bepalen. Je kan alle basis ronde vormen gebruiken in je eigen creaties. Maar er zijn ook andere opties.
Wat als je nu start met 10 steken in een magische cirkel, vermeerderd dit een aantal rondes en daarna verminderd met elke keer maar 5 steken.
Wat als je start met 4 steken en daarna van gedachten veranderd en verminderd met 8 of 10 steken.

Elke variant is mogelijk. Alle bovenstaande basisvormen zijn te combineren en te variëren. Hierdoor kan je iets volledig eigens en vreemds creëren.
Daarom moet je oefenen. Je gevoel krijgen voor deze vormen en begrijpen wat er gebeurd bij elke vermeerdering of vermindering.

Als je slim bent maak je enkele voorbeelden zoals Vanja deed voor deze lessen. Dit kan je erbij pakken bij je ontwerp fase voor je eigen amigurumi. Meet ze op, noteer je keuze van wol en haaknaald. Maar twee of drie verschillende rondes en maak aantekeningen. Zo leer je ontwerpen.
Hou je aantekenboekje bij de hand en een pen. Schrijf alles op wat je doet. Elke ronde tel je de steken. dit is veel werk, maar is het uiteindelijk waard. Zo kom je straks tot een eigen patroon.

Laatste les voor vandaag:
Maak deze "bal"

photo courtesy: amigurumibb

Zoals je kan zien is Vanja groot begonnen en smaller geëindigd. De foto van de bal is op de kop. Dus de onderkant is rij 1 en de bovenkant rij 15. Het resultaat verschilt met de andere foto's doordat er langzamer is verminderd. Hierdoor is de bol wat langer geworden en krijg je meer een kin en nek.
Andersom, als ze was gestart met 5 steken zou ze een mooie rond hoofd hebben gekregen, maar geen kin of nek. Het hoofd wordt dan als het ware afgesneden omdat je met 10x verminderen abrupt eindigt.
Dit kan je dus gebruiken voor speciale effecten. Andere aantallen meerderen en verminderen aan boven en onderkant. Jij moet het nu bedenken! Jij bent de ontwerper.

Maar beste bloglezers. We zijn nog niet klaar. Vanja heeft nog één toetje voor vandaag.
Je kan ook een hoofd beginnen met een ketting van lossen. De fameuze ovale hoofdjes. Deze vormen zijn erg mooi, maar worden weinig toegepast. Onze Chinese en Japanse vrienden kiezen juist vaak voor deze vormen. Wij in het "westen" zijn gewoon een beetje lui, want je moet veel meer tellen.
Ovale vormen zijn perfect voor beestjes, baby knuffels en poppen. En het is echt niet moeilijk om te leren. Dus wees niet bang en pak je haaknaald... papier, pen en probeer een ovaal hoofdje of lijfje te maken.

Vanja heeft een aantal basis patronen geschreven die je kunt gebruiken.
Je kunt vermeerderen in de hoeken of aan de zijkanten van een ketting. (afhankelijk wat je wil aken, een diepere of wijder figuurtje). Probeer het beide maar eens uit!

Vanja heeft één voorbeeld gemaakt van een ketting met 6 lossen en vermeerderd op de hoeken.
DSC_0017
photo courtesy: amigurumibb

Zie het verschil tussen een ronde en een ovale vorm.
6 lossen in een ketting of 6 vasten in een magische cirkel.  Beide vermeerderd met zes rondom.
Als je rondes gaat haken, en je rechte lijnen wilt hebben (en zeker bij ovale vormen is dit aan te raden) maak dan hele rondes. Wat hiermee wordt bedoeld is dat je elke ronde begint met een 1 losse dan de ronde haakt en aan het eind een halve vaste haakt in de 1e losse. Zo maak je een ronde. Hierdoor kan je met kleurwisselingen geen gekke verschuivende strepen krijgen. Dit komt later nog wel terug.
Zoals je ziet op de foto is de ovale vorm vermeerderd op alleen de hoeken. Wel op elke hoek even veel en in elke rij even veel. Dit maakt een ovaal steeds wijder. Veel meer dan een basis ronde vorm.

In de foto hieronder zie je drie voorbeelden.
De eerste (links) is de basis ronde met 6v in magische cirkel. De tweede is een ketting van 6 lossen, maar daarna vermeerderd net als de basis cirkel. De laatste is een ketting van 6 lossen, en vermeerder alleen op de hoeken.
DSC_0020
photo courtesy: amigurumibb

Allemaal zijn ze mooi, vind je ook niet? Ze kunnen allemaal voor iets anders worden gebruikt.

Er iséén ding wat je in de gaten moet houden als je met een ketting vna lossen begint. Je werk wordt altijd wijder. Ook als je niet vermeerderd. De start is de ketting. Die bepaald de breedte.

Hieronder een patroon voor een ovaal om mee te oefenen.

Ketting van 6 lossen
R1 4v, 3v in laatste losse, draai je werk om en haak 3v aan de andere kant van de lossen,  2 v in de laatste steek (12)
R2 2v in v, 4v, 2v in v x3, 4v, 2v in v x2 (18)
R3 1v, 2v in v, 5v, (2v in v, 1v) x2, 2v in v, 5v, 2v inv, 1v, 2v in v (24)
doe het hier verder zelf...

Als je verder wilt met de kleuren bol, moet je achter elke rode vaste een vermeerdering haken.
Je volgende ronde zou zo moeten zijn:
R4 2v, 2v in v, 6v, (2v inv, 2v) x2, 2v in v, 6v, 2v in v, 2v, 2v in v (30)
Als je je gewenste vorm hebt bereikt stop je met vermeerderen en herhaal je een een aantal rondes de basis steken. Daarna ga je verminderen. 
Het advies van Vanja is om in gesloten rondes te werken (zie hierboven als uitleg.) Dus elke ronde start je met een losse en eindig je met een halve vaste.
  • Het zelfde met een ketting van 9 lossen
1 vaste in elke steek, tot je bij de laatste steek van de ketting bent. Daar maak je 3 vaste in deze steek, herhaal je werk aan de ketting aan de andere kant  (je hebt nu 18 steken Je hebt nu een grote brede bodem. Vervolg je rondes zoals hierboven. 
  • Of start met een ketting van 12, Haak zoals hierboven uitgelegd en je hebt na één ronde 24 steken. 
Deze ovale vormen zijn allemaal gestart met een ketting en vermeerderd met 6 steken in elke rij. Maar je kan natuurlijk ook met 4 steken vermeerderen.
Een laatste uitleg en voorbeeld:
Ketting van 9 lossen
R1 7v, 2v in de laaste losse van de ketting, 7v aan de andere kant (16)
R2 2v in v, 6v, 2v in v x2, 6v, 2v in v (20)
R3 1v, 2v inv, 6v, 2v in v, 2v, 2v in v, 6v, 2v in v, 1v (24)
R4 2v, 2v in v, 7v, 2v in v, 4v, 2v in v, 7v, 2v in v, 2v (28)
Ga zo verder, vermeerder elke rij 4 keer. En elke keer na de rode en blauwe kleur!

Hier nog een ander voorbeeld van vermeerderen met vier
Ketting van 9 lossen
R1 7v, 2 v in laatste losse van de ketting en 7v aan de andere kant(16)
R2 2v in v, 6v, 2v in v x2, 6v, 2v in v (20)
R3 2v in v, 8v, 2v in v x2, 8v, 2v in v (24)
R4 2v in v, 10v, 2v in v x2, 10v, 2v in v (28)

Ga zo verder, vermeerder elke rij 4 keer. En elke keer na de rode kleur!

Je hebt nu de basis geleerd over de ronde vormen en ballen. Hier kan je mee aan de slag. Ook heb je alles geleerd over ovale vormen.
Oefen met deze vormen en maak de vorm die jij wilt.
Volgende week leren we van Vanja hoe cilinders te haken (open en gesloten) en hoe je ze kunt gebruiken als armen, benen en lijf.

Maak een simpele tekening van het hoofdje zoals jij die graag wilt zien en maak deze volgens bovenstaande basis principes. Maak nu nog alleen het hoofd. Schrijf je patroon op in je boekje. En wacht met het lijfje tot we de volgende lessen hebben gehad.

Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze lessen van Vanja. Ik ben blij dat ik ze hier met jullie mag delen. Voor mij zijn ze elke week weer een inspiratie om te lezen en ik leer er elke keer weer iets bij.
Het sluit aan bij hoe ik mijn amigurumi en andere knuffels ontwerp. Ik kan het altijd lastig uitleggen, maar deze basisvormen zitten in mijn hoofd. Het is zo mooi dat zij het heeft opgeschreven. En zo leuk dat ik het hier kan delen met iedereen die moeite heeft met de Engelse taal - of dit gewoon makkelijker vind om te lezen.

Tot ziens volgende week met de volgende les van Vanja.

Reacties

  1. Echt bijzonder dat jij en Vanja op hetzelfde idee kwamen om anderen te leren hoe je amigurumi kunt ontwerpen. Dank je voor het vertalen van de uitgebreide les van Vanja.

    Fijne dag, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor de duidelijke uitleg, Petra

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen. Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten. Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vori

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle