Doorgaan naar hoofdcontent

Lieveheersbeestje of bijen meisje

Photo courtesy: Tales of Twisted Fibers
Soms zit ik op een avond gewoon lekker te surfen op het internet. En dan kijk ik natuurlijk naar de prachtige amigurumi's die velen van jullie maken. Opeens kwam ik dit prachtige Bijenmeisje tegen. Ik was op slag verliefd. Het bleek een gratis patroon! Van net zo'n enthousiaste haakster als ikzelf. Gewoon zelf leuke ontwerpen maken en daarna gratis delen met anderen.

Ik was zo blij verrast dat ik met Twisted Fibers contact heb opgenomen. Ik heb haar gevraagd of ik haar patroon mag vertalen en delen met jullie. Al snel kreeg ik een reactie. Het mocht! Ze vond het zelfs een eer. Super gaaf!

Ik had, toen ik begon met haken al besloten dat ik geen bijtje wilde haken. Ik wilde met rood en zwart aan de slag. Dus heb ik er een lieveheersbeestje van gemaakt.

Vanja (een tester voor Twisted Fiber)  had ook al een bijtje gehaakt (met blauwe haren) En zij maakt ook de leukste creaties. Ze was blij verrast met mijn creatie. Ik heb voor beiden het patroon van het hoedje in het engels vertaald. De rest is hetzelfde gebleven, op de kleur na natuurlijk. En zo kregen we een swap. Zij mijn patroontje en foto's en ik die van haar. Misschien volgt er nog wel meer uitwisseling. Haar patronen zijn namelijk echt prachtig. Dus als je nog meer wilt zien van Vanja... Ze heeft ook haar eigen website. De site vande auteur van"the bee girl" staat hier onder en is dus Twisted Fiber.
Photo courtesy: amigurumibb.wordpress.com

http://talesoftwistedfibers.wordpress.com/2013/05/18/the-bee-girl-amigurumi/

De blog van Vanja (maker van die met blauwe haren en tester van het patroon), met haar vele andere leuke creaties is: http://amigurumibb.wordpress.com/

En dan nu: het Nederlandse patroon. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan hebben om het te haken als ik. En Twisted Fibers & Vanja, nogmaals bedankt!!!!


Het patroon is alleen voor het popje. De basis is het Bijenmeisje. Wil je het lieveheersbeestje maken? Vervang dan overal waar geel staat voor rood. Aan het eind geef ik  aan hoe je het hoedje voor lieveheersbeestje maakt.  Het maken van de haren staat ook niet in dit patroon. Ik heb de haren erop geborduurd, en heb er dik, fluffy draad voor gebruikt. Maar je kan het ook borduren en daarna vlechten (zie blauwe vlechten hierboven)

Tekens / uitleg:
V = vaste
Min = minderen
* * x = herhaal wat tussen ** staat het aantal dat bij x staat. Voorbeeld *2v in v* 8x betekende dat je 2 vasten in één vaste haakt en dit 8 keer herhaalt.
st = stokje
hst = half stokje > video zien?

Materialen:
 • Haaknaald - ik heb naald 2,00 gebruikt. Maar kijk even wat het advies is op je bolletje katoen. Voor het hoedje heb ik naald 2,5 gebruik, zodat die net iets groter uitvalt en dus op het hoofdje past.
 • Katoen: huidkleur, zwart, geel (of rood) en een kleur voor de haren. (bruin, zwart of blauw)
 • Fibervulling
 • IJzerdraad (bijvoorbeeld van dat binddraad) de dunne.
 • En als je een brilletje wilt - ook ijzerdraad. Patroon voor het brilletje zit hier niet bij!
Schoenen en benen (maak er twee)
Begin met rood en maak 8v in magic ring (8)
R1: *2v in v* 8x (16)
R2: 16v
R3: wissel naar zwart - 16v in de buitenste lussen (je krijgt nu een streepje)
R4-5: 16v
Breng een stevige bodem aan, bijvoorbeeld door een knoop in het voetje te maken (zie foto)

Photo courtesy: Tales of Twisted Fibers

R6: *2v, min* 4x (12)
R7-8: 12v
R9: *2v, min* 3x (9)
R10-19: 9v

opvullen met fibervulling

Photo courtesy: Tales of Twisted Fibers
Maak de twee benen aan elkaar
Ga verder met geel.
Zet beide benen tegen elkaar aan en zorg dat ze beide naar voren staan (de voeten). Begin vanaf het midden, door 2 steken op te nemen, vanuit elk been één. Zie foto. Haal de draad erdoor en maak een vaste (deze draad is dus geel)


Maak 18 v rondom de twee benen.
Ga verder met het lijfje
Lijfje
R21-23: met geel, 18 v rondom
R24: in de achterste lussen, *4v, min* 3x (15)
R25: 15v
R26: in de achterste lussen, 15v
R27-29: 15v
R30: in de voorste lussen, 15v.

We gaan nu een haltertopje maken. Hiervoor moeten we in toeren gaan haken, dus heen en weer. En niet meer rond.
R31 (let even op, dat je aan de voorkant van het lijfje zit en dat het haltertopje in het midden eindigt. Bij mij klopte dit deel van het patroon niet helemaal. Maar door 2 steken op te schuiven kwam het wel goed). 7v, keren, 1 losse, min, 3v, min keren (5)
R32: 1 losse, min, v, min keren (3)
R33: 1 losse, min, halve vaste
afhechten.

Lijfje vervolg
Vouw de haltertopje om, hierdoor komen de lussen van het lijfje van ronde 30 vrij te liggen. Pak een huidkleurige draad, maar 15v rondom.
R31-32: 15v
R33:  *3v, min * 3x (12)
afhechten en opvullen

Rokje
Maak met een kettingsteek en borduurnaald, en maak een patroon op het topje (zie foto popje)

Laagje één: zwart
R1: Pak zwart, maak deze vast op R24 (op de lussen), maak 3lossen, 1st in de eerste steek, daarna 2st in elke steek rondom en eindig met hv om het aan elkaar te maken.
R2: 2 lossen, 1 hst in de eerste steek, 2 hst in elke stokje van voorgaande rij. Eindig met een hv om het aan elkaar te maken.
R3: geel. 1v rondom

Laagje twee: zwart
R1: Pak zwart, maak deze vast op R26 (op de lussen), maak 3lossen, 1st in de eerste steek, daarna 2st in elke steek rondom en eindig met hv om het aan elkaar te maken.
R2: 2 lossen, 1 hst in de eerste steek, 2 hst in elke stokje van voorgaande rij. Eindig met een hv om het aan elkaar te maken.
R3: geel. 1v rondom

Armen (maak er twee) 
huidkleur, 5v in magic ring.
R1: *2v in v* 5x (10)
R2-3: 10v
R4: zwart - *3v, min* 2x (8)
R5: geel - 8v
R6: zwart - 8v
R7: geel - 8v
R8: zwart - 8v
R9: geel - 8v
R10: zwart - 8v
R11-14: huidkleur - 8v
R15: NIET opvullen) *min* 4x (4) afhechten en aan het lijfje vastnaaien.Hoofd
Huidkleur begin met 6v in magic ring
R1: *2v in v* 6x (12)
R2: *2v in v, v* 6x (18)
R3: *2v in v, 2v* 6x (24)
R4: *2v in v, 3v* 6x (30)
R5: *2v in v, 4v* 6x (36)
R6: *2v in v, 5v* 6x (42)
R7-12: 42v
R13: *min, 5v* 6x (36)
R14: *min, 4v* 6x (30)
R15: *min, 3v* 6x (24)
R16: *min, 2v* 6x (18)
R17: *min, v* 6x (12)
afhechten en opvullen.


Photo courtesy: Tales of Twisted Fibers
Borduur daarna het haar op het hoofd. Zoals jij dat graag zelf wilt. Met vlecht, met krullen.. aan jou de keuze. Hier een link van een voorbeeld met foto's:

http://www.jennyandteddy.com/2010/07/how-to-attach-hair-on-amigurumi-dolls/

Hoedje
Ik beschrijf het patroon voor de bij. Wil je het liefeheerstbeestje maken? Maak dan het hele hoedje met rood. En let op bij rij 12.

R1: geel - 6steken in magic ring en daarna *2v in v2* 6x
R2: zwart - *2v in v, v* 6x (18)
R3: geel - *2v in v, 2v* 6x (24)
R4: zwart - *2v in v, 3v* 6x (30)
R5: geel - *2v in v, 4v* 6x (36)
R6: zwart - *2v in v, 5v* 6x (42)
R7: geel - 42v
R8: zwart - 42v
R9: geel - 42v
R10: zwart - 42v
R11-12: geel - 42v

Bij lieveheerstbeestje maak je R12 door in de achterste lussen 42 v te haken.

Grote Stippen (4x)
Maak verder voor de stippen van het lieveheersbeestje:
R1: zwart - 5v in magic cirkel
R2: zwart - *2v in v* 5x (10) en eindig met hv

Kleine Stippen (2x)
R1: zwart - 5v in magic cirkel  en eindig met hv.

Maak twee antennes van ijzerdraad. Maak aan het einde een bolletje, of klein kraaltje. Omwikkel het met dun zwart draad. Zet het geheel vast op het hoedje. Naai de stippen vast en borduur een zwarte lijn in het midden van het hoedje.

Zet het popje in elkaar en je bijenmeisje of lieveheersbeestje is klaar!  Vanja BEDANKT !!!

Photo courtesy: Tales of Twisted Fibers

 
 

 Reacties

 1. Hello Ami Fan,
  Doll you made is really wonderful. Think the real owner of the pattern will be please as well. The original and the owner of this pattern is Tales Of Twisted Fibers. The Bee girl, one with green hair, is what I made based on her pattern. :D So all credit goes to this wonderful amigurumi designer and my blogger friend Tales of Twisted Fibers. I am sure she will be delighted with your translation and the doll you have made, as well as I was. Hugs, Vanja, AmigurumiBB

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Absolutely love what you've done with my bee girl pattern. Your ladybug is so cute! There's been a bit of a mix up though. Vanja of amigurumibb.wordpress.com and I, the blogger behind talesoftwistedfibers.wordpress.com, are two entirely different persons. May be you got confused because Vanja was the first person to test my bee girl pattern and publish the results on her blog. But like you said, Vanja is one heck of a gifted amigurumi designer and she comes up with the most adorable amigurumi ideas. Since you've used one of her photographs here (the bee girl with blue hair), maybe it will be a good idea to check with her if she's okay with it. And I'd also appreciate it if "Twisted Fibers", that is yours truly, is credited for the pattern :) Thanks for the link back.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een lief popje is dit.. zowel in bijen als in lieveheersbeestjes uitvoering!
  dank je wel voor het vertalen en delen van dit patroontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw wat leuk zeg,ik vind ze alle 2 leuk.
  Ook een leuk blog heeft ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks for fixing the mix-up. I've made an update and mentioned your translation and your ladybug here: http://talesoftwistedfibers.wordpress.com/2013/06/01/ive-got-mail/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi gedaan. Ben er direct verliefd op. Ben ineens ook volger geworden. Altijd welkom op mijn blog "danjelspoppenblog"
  Grtjs
  Daniëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk patroon! Ik heb je patroon even aanbevolen op mijn website.
  Groetjes,
  Lisa
  www.haakinformatie.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen. Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten. Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vori

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle