Doorgaan naar hoofdcontent

Rupsje nooitgenoeg... daar krijg je toch niet genoeg van...

Vandaag in opdracht rupsje nooitgenoeg afgerond. Een leuk project, waarbij ik ook nog contact heb kunnen leggen met Yufang.

Zij heeft een ook blog, waarop dit leuke patroon staat.
Echter deze was in het engels. Ik heb toestemming gevraagd het te mogen vertalen en op mijn blog te plaatsen. Dit mocht! Dus vanaf vandaag ook een Nederlandstalig patroon van het geliefde rupsje.  Te vinden op in de zijbalk op dit blog.
Natuurlijk gaan alle credits naar Yufang. Zij heeft het ontworpen. Ik heb dan ook haar foto's van het patroon hergebruikt om het patroon vorm te geven. Mijn foto's staan alleen in dit berichtje.

Waarom dit patroon? Ik vind die haren op zijn rug prachtig. Leuker dan een kale rups. En het was leuk om te maken. Kleine bolletjes zijn zo gehaakt. En daarna het in elkaar zetten - voor iedereen die dat minder leuk werk vindt een waarschuwing - is wel even werk. Maar dat maakt uiteindelijk de knuffel.


Deze rups gaat onderweg naar een jongentje die twee wordt en naast deze rups het boekje cadeau krijgt.  Dat wordt vast wel een feestje!

(update 2017)Het originele patroon  stond op het blog van Yufang. Ze heeft naast dit patroon nog veel meer leuke ideeën. Helaas is haar blog door haarzelf verwijderd. En kan ik niet meer verwijzen naar het orgineel.
Rupsje nooit genoeg (3-2013)

Met dank aan : Yufang
Na overleg met deze designer mocht ik dit prachtige patroon vertalen in het Nederlands en plaatsen op mijn blog. Wel met de verwijzing dat het haar origineel is. Ook is het te vinden op raverly.com. 

NB: Gebruik van deze rups is voor eigen gebruik en om weg te geven. Niet om te verkopen! Neem dit patroon niet zomaar over naar je website, maar link door naar Yufang en mijn blog, voor de beschrijving.
 Hoofd – kleur rood

Rij
Steken volgorde
Totaal
1
6 steken in magic ring
6
2
2v in elke vaste
12
3
(2v in 2e v) x 6
18
4
(2v in 3e v) x 6
24
5
(2v in 4e v) x 6
30
6

7-9
(2v in 5e v)x6

 36 vaste
36
10
(elke 5e en 6e samen) x 6
30
11
(elke 4e en 5e samen) x 6
24
12
(elke 3e en 4e samen)  x 6
18
13
(elke 2e en 3e samen)  x 6
12
14         elke 2 v samen (6)
Vul het hoofd op en haak samen tot cirkel is gesloten.
Laat voldoende draad hangen, lang genoeg om nog mee te naaien.
Lijfje. (9x)
6x in de kleur licht groen, 3x in de kleur donker groen.

Rij
Steken volgorde
Totaal
1
6 steken in magic ring
6
2
2v in elke vaste
12
3
(v, 2v in v) x 6
18
4
(2v, 2v in v) x 6
24
5-8
24 vaste
24
9
(2v, 2v samen haken) x 6
18
10
(1v, 2v samen haken) x 6
12
11
(2v samen haken) x 6
6
Vul het lijfje op en haak samen tot cirkel is gesloten.
Laat voldoende draad hangen, lang genoeg om nog mee te naaien
.
Ogen, in de kleur gebroken wit (2x)

Rij
Steken volgorde
Totaal
1
6 steken in magic ring
6
2
2v in elke vaste
12
Eindig in hv, en afhechten. Laat een lange draad over om het vast te naaien.
Pupil (2x in de donder groene kleur)

Rij
Steken volgorde
Totaal
1
6 steken in magic ring
6
Eindig in hv, en afhechten. Laat een lange draad over om het vast te naaien.
Pootjes (kleur bruin) in totaal 6x.

Rij
Steken volgorde
Totaal
1
6 steken in magic ring
6
2
6 vaste
6
3
6 vaste
6
Voelsprieten (paars)
- Een ketting van 5 tot 6 cm.

Vast naaien
1)     Zet alles eerst vast met spelden. Totdat je tevreden bent met de positie van het lijfje. De kleur combinatie is: rood = hoofd, 2x lichtgroen, 1x donkergroen, 2x licht groen, 1x donkergroen, 1x lichtgroen, 1x donkergroen, en eindig met 1x lichtgroen.
De lengte van de rups wordt korter, door het vastzetten.
2)  Wanneer je het hebt vastgezet, ga je het vastnaaien. Deel voor deel aan elkaar. Ik ben begonnen met het hoofdje, en daarna elke keer een lijfje. Eindig met de voetjes.
3) Voelsprieten  Duw de voelsprieten in punt a naar binnen en punt b naar buiten.  Maak een knoopje aan beide uiteinden. Trek ze aan, en zorg dat ze van gelijke lengte zijn. 
4) Zoals je kan zien, zijn alle draden geëindigd aan de bovenkant van de rug. Maak nu de pootjes vast.

5) Maak een rechte lijn van spelden op de rug.

 6) Neem nu 3 draden, van elke kleur (rood, groen en geel) vouw ze dubbel
7) Duw de haak naald door het lijfje en neem de draden mee (3 stuks).
8) Verwijder de haaknaald, en zorg dat de draad lang genoeg is zodat het je de draden er weer door kan halen. Maak een lus en trek de draden erdoor.
9)  Gebruik de draden die op de rug loshangen, om deze rugharen vast te zetten, door de lus hieraan vast te maken.
(zie voor meer details, de foto’s)

10) Ga zo verder over het hele lijfje. Niet op het laatste bolletje!
11) Je rups lijkt op een harig beest. Niet bang zijn! Hij mag nog naar de kapper!!!

12) Knip de draden niet te kort! Dat staat niet. Je kan beter iets te lang laten, en daarna verder inkorten.

Na dit harde werken is je rups klaar.
Mail het resultaat naar Yufang! Dat vindt ze leuk!


Yufang, bedankt voor het delen!!!

Reacties

 1. Zaaaalig! Ik dacht eerst dat het mijn rupsje was. :p En "naar de kapper gaan" vond ik leuk vertaals. *kijkt zeer trots* x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Yufang, fijn dat je komt kijken. Nogmaals bedankt voor het delen van het patroon. En succes met je beide websites.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Tineke,
  onder patronen staat ook een link. En ik heb de link in dit bericht vernieuwd. Of tip het volgende... http://cute-amigurumi.blogspot.nl/#!/p/er-was-eens-een-hongerige-rups.html
  Dan kom je er wel op. Bedankt voor het attenderen. groet amifan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi !
  Helaas werkt je link onder Patronen niet (meer), hij komt dan weer uit op deze pagina!
  Jammer, want ik had net naar je gelinkt.... :-) Kun je het oplossen?
  Groeten,
  Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Noodoplossing gemaakt!!!! Heb de pagina toegevoegd aan het rijtje bovenaan! Dus voor iedereen nu zichtbaar. Sorry voor de problemen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, ik zou het fantastisch vinden om een rupsje nooitgenoeg voor mijn zoontje te bestellen, kan dat? groeten, Afke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Afke,
  ik begrijp dat je het niet zelf wilt haken? Maar aan mij vraagt of ik het nog een keer wilt maken. Misschien kan je iemand in je omgeving vinden die het voor je wilt haken? Ik maak eigenlijk alleen patronen. En vind het eerlijk gezegd leuk om één keer iets te haken, maar niet vaker (stom he?) Dus ik hoop dat je iemand in je omgeving vindt, die dit voor je wilt doen. Als hij/zij vragen heeft kan je die altijd aan mij stellen! Succes met zoeken!
  groet
  ami fan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,

  Ik heb inmiddels je patroon gebruikt en dus rupsje nooitgenoeg gehaakt. Het toeval wil dat wij na de meivakantie een project over vlinders gaan doen en daarbij het prentenboek als uitgangspunt willen laten dienen. En prompt zie ik jouw patroon. Het is een heel duidelijk patroon. Als je op deze link klikt zie je het resultaat.
  http://poesmisty.blogspot.nl/2013/05/ruspje-nooitgenoeg.html

  Bedankt voor het mogen gebruiken. Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi werkje en tof dat het patroon erbij is in het Nederlands. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De blog waar je naar verwijst http://theadventuresofmisswu.blogspot.be/ bestaat niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Wat leuk dat je je reactie hier achter laat! Alvast bedankt. Vragen stellen graag via het contactformulier. Hartelijke groet AmiFan

Populaire posts van deze blog

Patroon Konijn Suusje

En ja.... de laatste voor de zomervakantie... Suusje het konijn is ook klaar. Met dank aan Mariëlle en Saskia die deze schat hebben getest. En hun resultaat mag er ook zijn! Mariëlle heeft er zelfs een jurkje bij ontworpen die ik in het patroon heb toegevoegd. Leuk om te zien hoe anders Suusje wordt als het met gewoon glad katoen wordt gehaakt. Net zo schattig! Dames, dank voor het testen. en wil jij nu ook aan de slag? Dat kan.....  hier is het patroon .

amigurumi lessen ontwerp je eerste pop - (deel 3)

We hebben het gehad over bolvormen, cilinders, kegels en andere basisvormen. Hiermee kan je je eigen eerste amigurumi pop ontwerpen. Het lastigste onderdeel vinden de meeste ontwerpers om een tekening te maken (tenzij je beroep tekenaar is natuurlijk). Het hoeft geen topstuk te zijn. Maar gewoon een inspiratie tekening. Het kan ook een clip art tekening zijn, of misschien vind je de pluche knuffel in de winkel prachtig. Een foto van je eigen oude stoffen pop kan ook een goed voorbeeld zijn. Kies iets waarvan jij een goed gevoel krijgt en waarvan jij de onderdelen goed kunt zien (of kunt tekenen) zodat je in je hoofd een haakschema kunt kiezen. Als je een schets hebt gemaakt kan je dit er alvast bij zetten. Vanja verteld dat zij bijna nooit met kleur werkt als ze gaat tekenen. Vaak gewoon met potlood of zwarte pen. Vanuit basisvormen maakt ze een schets. Die basisvormen laat ze staan als hulpmiddel om te kunnen haken. Moet het hoofd een ovaal worden of een rondje. Met de vori

Hollands Olifantje

Alweer een prachtig patroon weten te scoren. Dit keer uit de Oekraïne. Jasmine heeft een prachtige olifant gemaakt. Zij maakte deze in het roze. Ik heb een Hollandse variant van gemaakt. De laatste update van dit patroon is gedaan op: 5 oktober 2013. Wil je meer zien van Jasmine. Want ze heeft nog meer mooie patronen... ga naar haar website: http://jasmine.in.ua/opisaniya/slonyasha/ We beginnen met hoofd en slurf. Dat is één deel. Indien je net als ik een rood wit blauw variant wilt maken, let dan op de kleuren die er achter staan. Anders is het één geheel, in één kleur. R1: 6v in magic cirkel (oranje) cute-amigurumi.blogspot.nl R2: *2v in v* 6x (12) (oranje) R3: *2v in v, v* 6x (18) (oranje) R4: *2v in v, 2v* 6x (24) (oranje) R5: *2v in v, 3v* 6x (30) (oranje) R6: *2v in v, 4v* 6x (36) (oranje) R7: *2v in v, 5v* 6x (42) (oranje) R8-14: 42v (oranje) R15: *min, 5v* 6x (36) (oranje) R16: *min, 4v* 6x (30) (oranje) R17: *min, 3v* 6x (24) (oranje) Deels opvulle